6x de beste BBQ-wijnen

Ben jij ook een BBQ-fanaat of schuif je graag aan bij een BBQ? Vooral in de zomer staan we bij het vuur om mooie bereidingen te maken op het open vuur, BBQ, braai of kamado zoals de Green Egg. Wat maakt een wijn nu een heerlijke begeleider van de gerechten van het hete rooster? John selecteerde de lekkerste wijnen voor verschillende bereidingen van de BBQ!

BBQ en Wijnen!

Aan een BBQ gaat bij velen een behoorlijke voorbereiding vooraf. De standaard BBQ met een worstje, sateetje en een speklapje zul je niet meer zo vaak zien, al is daar op zijn tijd niets mis mee.

Tegenwoordig is BBQ een cult-ding en een stijl die zal blijven. Hele maaltijden worden erop bereid, van voorgerecht tot dessert, van Flammkuchen tot pizza’s tot appeltaarten. Van simpele uitvoeringen tot sterrenwaardige gerechten.

Zelf ben ik aardig geïnspireerd geraakt door vrienden die al beschikten over een Green Egg of goed overweg kunnen met open vuur of “locomotief”. Én door het lokale BBQ Experience Center want daar gaat een wereld op het gebied van BBQ voor je open. Workshops zijn daar te volgen by the way.

Wat is er mooier dan om vrienden te nodigen, nu het weer kan, voor een BBQ? Naar het voorbeeld van Zuid-Afrikanen met hun braai waar men zich verzamelt rond het open vuur of als in Zuid-Amerika. Gelukkig hebben we dat al zelf mogen ervaren in deze landen waar garen op het vuur al eeuwen een onderdeel uit maakt van de cultuur. Of je nu in Zuid-Afrika onder de sterrenhemel zit bij het vuur of in Chili.

Dus wat drink jij volgende keer bij de BBQ? Hier volgen de zes beste Winebizz wijnen:

1. Leth Grüner Veltliner

De mis en place is gedaan en de eerste gasten arriveren; dan mogen de flessen open voor een aperitief wijn. Een frisfruitige wijn zoals een Verdejo, Grüner Veltliner of Sauvignon Blanc zal de smaakpapillen op gang brengen. Een heerlijke bite erbij en we zijn los!

Wat je verder drinkt bij de BBQ-gerechten is natuurlijk afhankelijk van wat er bereid wordt, en hoe het bereid wordt. Welke kruiden worden er gebruikt, welke sauzen. Allemaal zaken die van invloed zijn op de wijnkeuzes.

Buiten kijf komt er een rooksmaak bij kijken. Immers waar rook is vuur. Al snel kom je dan op wijnen die op hout opgevoed zijn. Wijnen die door de houtopvoeding al een rookgeurtje en smaak hebben naast vanille en bij rood iets van cederhout, tabak en zelfs koffie.

2. Tabalí Gran Reserva ‘Pedregoso’ Chardonnay

Bij een gerecht als zalm, wat gegaard kan worden op een cederhout plankje (vooraf in water zetten zodat het niet aanbrandt op het vuur) past een houtgelagerde Chardonnay (of Chenin Blanc) die iets rokerigs heeft, een vetje, botertje, een bepaalde zachtheid kan ook tegen wat gekruidere gerechten aan. Denk hierbij aan Tabali Pedregoso Chardonnay, Oldenburg Chardonnay, Corette Chardonnay of een Chenin Blanc als Jordan Inspector Peringuey.

3. #Lou Provence Rosé

Vega gerechten kunnen waanzinnig zijn met een goede rosé, neem hier bijvoorbeeld onze # LouProvence Rosé of de Gris Rosé van Gallician.

4. Polizano Rosso di Montepulciano

Gevogelte en met name kip kunnen ook met de wijnen hierboven genoemd, voor rood hierbij zal Pinot Noir een passende begeleider zijn. In de zomer lekker terugkoelen wat ook kan bij een lichtere Spanjaard van de druif Garnacha of Tempranillo.

5. Jaros Ribera del Duero

Grappig is dat er rubs zijn voor vlees met zelfs koffie in de samenstelling en dat vraagt natuurlijk om een wijn die dat ook in zich heeft. Rubs zijn kruiden en andere ingrediënten die je vooraf op het gerecht aanbrengt om deze extra smaak te geven.

In dit voorbeeld zou je zeker moeten denken aan een heerlijke rioja-wijn of van dezelfde Tempranillo druif een wijn uit Ribera del Duero. Ik beveel je dan ook zeer de wijn ‘Jaros’ aan die 17 maanden hout heeft gezien.

6. Tabalí Gran Reserva ‘Pedregoso’ Carmenère

Vleesgerechten als lam en rund mogen een wijn hebben van een druif oorspronkelijk afkomstig uit Bordeaux of een combinatie van Bordeauxdruiven, een zgn. bordeaux-blend. Dat kan natuurlijk uit de Bordeaux streek zelf komen maar ook uit de nieuwe wereld zoals Chili, Argentinië, Zuid-Afrika. Denk aan Carmenère (Chili), Malbec (Argentinië) of een Cabernet Sauvignon uit deze landen of uit Zuid-Afrika.

De kenner zal zeggen: vergeet wijnen van de Toscaanse kust niet en dat doen we dan zeker niet. De zgn. super-Tuscans met voornamelijk Cabernet Sauvignon combineren heerlijk! Ook mag ik wijnen van Down-Under (Australië) aanraden. Heerlijke shiraz of Syrah (ook die uit de Franse Rhône) past uitstekend maar ook hier zijn fraaie blends te vinden.

Een BBQ met goede vis, goed vlees, goede wijnen en vooral vrienden en/of familie leidt tot mooie momenten die lang heugen en vriendschappen voor het leven (kunnen) opleveren of versterken.

Baie Dankie zeggen de Zuid-Afrikanen, Muchas Gracias de Argentijnen en Chilenen, Mille Grazie de Italianen, Merci de Fransen, Thanks de Amerikanen en Australiërs en Winebizz zegt alvast dank je wel voor de aankoop van de mooiste BBQ wijnen!

En koop lokaal! 😉

Ontvang de beste wijntips en lekkerste gerechten

    CONTACT / WINKEL

    Winebizz
    Nispensestraat 29
    4701 CS Roosendaal

    © winebizz

    privacy statement

    voorwaarden

    Winkelwagen

    0
    image/svg+xml

    Geen producten in je winkelwagen.