Gravad lax met biet en dille

Nu de herfst goed vordert, beginnen langzaam de kriebels voor de feestdagen te komen. Wil je met de kerst een mooi menu op tafel zetten? Dan is het altijd verstandig om vroeg met plannen te beginnen en een gerecht wellicht van tevoren al eens uit te proberen. Neem je bovendien een gerecht dat makkelijk vooraf te maken is, dan geniet je zelf ook wat meer van het samenzijn, in plaats van dat je alleen maar in de keuken staat te stressen 😉

Gravad lax is een klassiek Noorse bereiding van zalm, die door de marinade gegaard wordt. Een simpel maar bijzonder smakelijk gerechtje met de sappige en aardse toevoeging van biet en frisse kruidigheid van dille. Eenvoudig te bereiden, met enorm effect. Bovendien verfrissend temidden van de vaak wat zwaardere smaken van winterse gerechten.

Zet er een wijn bij met een mooie balans tussen body, zuren en mineralen. Daarmee blijft de wijn overeind naast de vettige zalm, maar geeft hij ook een schoon gevoel in de mond. Frisse kruidigheid in de wijn past goed bij het zoete van de biet de dille is erbij gebaat dat de wijn aromatisch is. De drie suggesties hieronder staan in elk geval garant voor een mooie wijn-spijs combinatie die voor een verdieping van de smaken in het gerecht zorgt.

Ingrediënten

  • +/- 425 gram verse zalmfilet, met huid (zo gelijkmatig mogelijk qua dikte)
  • 2 gekookte bietjes, gepureerd
  • 40 gram suiker
  • 40 gram fijn keukenzout
  • 10 gram verse dille
  • 1 theelepel citroenrasp
  • Verder nodig:
  • Huishoudfolie
  • Staafmixer

Bereiding

Pureer de gare bietjes met een staafmixer samen met de suiker, het zout en de citroenrasp. Wrijf de zalmfilet helemaal in met dit mengsel en leg (met de huidkant) op het folie. Pak nu stevig in folie in. Leg in een passende schaal en zet gewicht op de vis (blikjes gepelde tomaten bijvoorbeeld). Zet 24 uur in de koelkast.

Haal de vis uit de koelkast. Wrijf de bietjespulp er goed vanaf en leg op een schoon plasticfolie. Op de vis gaat nu de verse, grofgesneden dille en de rasp van 1 citroen. Pak weer op dezelfde manier in folie en zet wederom 24 uur in de koelkast.

Haal de volgende dag uit de koelkast. Wrijf het overgrote deel van de dille eraf en snijd de zalm in flinterdunne plakjes.

Heerlijk om gewoon zo puur te eten, maar ook superlekker bij brioche!


WINEBIZZ KOOKT

Houd je net zo van eten en drinken als wij? Met onze maandelijkse recepten en speciaal uitgekozen wijnen maak jij de lekkerste wijn-spijs combinaties in je eigen keuken.

Elke maand een gratis recept met bijpassende wijn, speciaal geselecteerd door onze wijnadviseurs.

Volg ons op instagram of lees de recepten in onze maandelijkse nieuwsbrief.


Ontvang de beste wijntips en lekkerste gerechten

    CONTACT / WINKEL

    Winebizz
    Nispensestraat 29
    4701 CS Roosendaal

    © winebizz

    privacy statement

    voorwaarden

    Winkelwagen

    0
    image/svg+xml

    Geen producten in je winkelwagen.