Mosselen op Thaise wijze

Vroeger waren de mossels op vakantie in Zeeland nog lekkerder leek het wel. Als klein kind dronk ik er een glas water bij, mijn pa een biertje. Het was voor ons een speciaal moment, zo’n mosselpan op tafel, al was er moeders niet dol op.

Dat is nu anders, zelfs de kinderen smullen er op los met deze heerlijke zilte traktatie. Dochterlief en vrouw drinken dan ook een glaasje mee, zoonlief pakt een heerlijk wit biertje wat natuurlijk ook een prima begeleider is. Wist je dat Winebizz ook heerlijke passende biertjes heeft? Van Siciliaans witbier tot een frisse “jongen” uit Zuid-Afrika; en zoek je het dichter bij huis, dan hebben we een Gooisch Wit Bier in huis.

Beperkt hebben we nog wijnen uit het Zeeuwse plaatsje Dreischor. De Kleine Schorre maakt heerlijke witte wijnen van de druiven Auxerrois, Rivaner, Pinot Gris of Pinot Blanc. Helaas gaat er een groot deel naar de KLM businessclass en is de vraag verder groot zodat we beperkt kunnen krijgen…

Maar wat zijn nu échte mosselwijnen? Dat hangt er precies vanaf hoe je de mosselen bereidt. Op klassieke wijze drink je er het best een frisse droge wijn bij, die met zijn fijne zuren wat contrast biedt met het vlezige en zilte van de mossels. Denk aan een mooie Sauvignon Blanc of (ideaal) onze eigen PicPoul de Pinet van Chateau la Mirande, gelegen aan Bassin de Thau, een binnenzee waar men oesters en mosselen kweekt.

Hieronder heb ik een recept voor mossels op Thaise wijze, om eens wat anders te proberen. Daarbij kun je beter voor een meer aromatische wijn gaan, met rijp fruit en een laagje zoet, om de scherpte van de saus te balanceren. Bijvoorbeeld onze Thanisch Tribut, een prachtige Mosel-Riesling of voor de echte verwennerij de Gewürztraminer van Enate, vlezig, vol en droog in de mond, maar toch laten de aromatische fruitige smaken een licht zoetige ondertoon achter in de wijn.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 kg Zeeuwse mosselen (gespoeld)
  • 2 stengels bleekselderij (fijngesneden)
  • 1 ui (fijn gesneden)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 ml kokosmelk
  • 5 cm gemberwortel (fijngesneden)
  • 1 chilipeper
  • 2 el groene currypasta
  • sap van 1 limoen
  • 1 handje fijngesnipperde koriander

Bereiding

  1. Verhit in een wok de olie en roerbak fijngesneden bleekselderij en ui 1 minuut.
  2. Voeg vervolgens de Zeeuwse mosselen, wijn, kokosmelk, gemberwortel, chilipeper en groene currypasta toe.
  3. Roerbak de ingrediënten 5 minuten.
  4. Check na 5 minuten of alle mosselen zich hebben geopend. Als dit het geval is zijn ze klaar. Zo niet, zet ze dan nog even op het vuur totdat ze allemaal open zijn.
  5. Werk af met fijngesnipperde koriander en limoensap.

Ontvang de beste wijntips en lekkerste gerechten

    CONTACT / WINKEL

    Winebizz
    Nispensestraat 29
    4701 CS Roosendaal

    © winebizz

    privacy statement

    voorwaarden

    Winkelwagen

    0
    image/svg+xml

    Geen producten in je winkelwagen.