Nederlandse wijnen

Nederlandse wijnen in opkomst? En zijn ze lekker?
Winebizz duikt in dit “nieuwe” product van Nederlandse bodem.

Streekproducten worden alom gewaardeerd in Nederland. Dat was al voor de coronacrisis maar is door dit tijdperk van zo’n 2 jaar alleen maar versterkt. Bieren uit de vele regio’s vinden hun weg naar de dorstige klant. Met wijnen gaat het al net zo. Steeds meer wordt er over gesproken en steeds meer wordt het aangeboden in wijnwinkels en zelfs sporadisch in de supermarkt. Vaker zie je het bij de boerderijwinkels in de schappen.

Maar waarom kom jij het dan niet tegen zou je denken. Er zijn steeds meer wijnproducenten bij gekomen in Nederland en vaak zijn dat recent gestarte bedrijven met of nog geen productie of zeer geringe productie. Immers de jonge stokken zijn nog te jong om druiven of voldoende druiven te geven.
Verder zijn het vooral kleine wijnbedrijven die direct afzetten naar regionale horeca zodat de consument deze wijnen alleen kent van een restaurantbezoek. De sommelier brengt dan ook graag een bijzonder product in, soms een wijn uit India of welke uithoek van de wereld dan ook. Maar als gezegd het is juist bijzonder in de ogen van de klant om met een fraaie Nederlandse wijn te komen.
De echte grotere producenten hebben volumes om bijvoorbeeld aan KLM te leveren voor de zogenaamde Businessclass wijnen wat een uitstekende promotie is. Wel jammer dat een dergelijke levering de kans om de wijn te bemachtigen voor de consument kleiner maakt.

Er zijn al ca. 200 wijnbedrijven in Nederland, in elke regio zijn er wel enkele te noemen.
De oude garde wijnmakers heeft al heel wat ervaring, ze kennen hun grond, hun “terroir” en weten nu wat wijnmaken is. Sommigen van hen hebben stage gelopen bij buitenlandse wijnproducenten.

In eerdere jaren proefde ik vele wijnen van Nederlandse bodem, enkele waren prima maar de meeste vond ik ondermaats. Veel te veel zuren, de wijnen moesten worden aangesuikerd. Simpelweg omdat we te weinig zonuren hebben, het Nederlandse klimaat is qua temperatuur net te laag. Boven de 50e breedtegraad is het lastig wijnmaken.
Maar er is een positief effect aan de klimaatverandering, het klimaat wordt hier beter voor wijnproductie! Daarbij ontwikkelen we steeds betere resistente druivensoorten die speciaal zijn gekweekt als ons Nederlands klimaat zoals Johaniter en Solaris. Maar door de opwarming worden ook traditionele Internationale druiven gecultiveerd zoals Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling, Auxerrois en zelfs de blauwe druif Pinot Noir.

Vele wijnstreken zijn te noemen, van Friesland tot Zeeland tot Limburg.
Meest bekende Nederlandse wijnbedrijven liggen in de Betuwe, rond Groesbeek, de Achterhoek, Brabant en Limburg. Voorbeelden? In het Brabantse Made hebben we de Linie, in Limburg Fromberg en Apostelhoeve, in Zeeland de Kleine Schorre. Meteen zijn dit in mijn ogen echt de betere wijnbedrijven. Laten we de twee laatst genoemde juist hebben weten te bemachtigen. Het kostte enige moeite, ze zijn immers schaars en de vraag is groot wat leidt tot relatief hoge prijzen. Om goede Nederlandse te maken is er veel zorg nodig in de wijngaarden én in de kelder.

Nu al zijn de wijnen van het Maastrichtse Apostelhoeve binnen en hebben we de Rivaner van De Kleine Schorre ook al in huis. Overige wijnen van dit Zeeuwse huis, net als andere jaren, komen begin juni in onze winkel.
Klik nu naar ons aanbod Nederlandse wijnen, wijnen van de beste producenten van Nederland! Proef de kwalitatief goede wijnen, ze zijn ook fraai in de aspergetijd maar ook te combineren bij Fruits de Mer en kreeft. Proost, op zijn Hollands…..

Ontvang de beste wijntips en lekkerste gerechten

    CONTACT / WINKEL

    Winebizz
    Nispensestraat 29
    4701 CS Roosendaal

    © winebizz

    privacy statement

    voorwaarden

    Winkelwagen

    0
    image/svg+xml

    Geen producten in je winkelwagen.