In een vorig blog schreef ik over een oude liefde…Spanje. In tegenstelling tot “het normale leven” is er in mijn wijnwereld wel degelijk een “nieuwe liefde” en dat is Zuid-Afrika.
Langere tijd negeerde ik dit wijnland, je had Kaapse Pracht en andere bulkwijn maar serieuze wijn uit dat land, nee, dat was er nauwelijks dacht ik.

Jordan winery

Het laatste decennium kwam in die mening al verandering. Ik mocht op proeverijen en de cursuslessen van W.S.E.T. (Wine & Spirit Education Trust) al goede wijnen uit Zuid-Afrika proeven. In 2008 bij de start van mijn wijnbedrijf maakte ik door toedoen van twee importeurs kennis met wijnen van Rustenberg, Jordan en Villiera uit Stellenbosch en Cluver uit Elgin en was gepakt door de kwaliteit en zeker in verhouding tot de prijs. Ik was flabbergasted door de Five Soldiers Chardonnay van Rustenberg, de Nine Yards van Jordan, de Estate Chardonnay van Cluver of hun Late Harvest Riesling, Sauvignon Blanc. Tot op vandaag nog altijd favorieten van me!
In de wijncursus die ik geef maak ik de cursisten duidelijk dat Jan van Riebeeck van de Nederlandse V.O.C. de eerste wijnstokken aanplantte lang voordat ook weer Nederlanders de moerassen van Bordeaux droog legde om daar wijnbouw mogelijk te maken. Hoezo Zuid-Afrika nieuwe wijnwereld?
Laatst in April van dit jaar mocht ik alle wijnstreken van dit land bezoeken en Constantia wilde ik natuurlijk ook aan doen, waar het allemaal begon met Van Riebeeck. Het voelde zeer bijzonder en ik spreek nu met nog meer passie en respect over de historie, de wijnbouw en de wijnmensen. Ik heb fantastische mensen mogen ontmoeten. Namen? Als eerste zeg ik dan James McKenzie (en zijn Adele), een beer van een vent met een groot hart. Het was ook leuk om in Oktober 2014 hem al in Roosendaal te mogen ontvangen voor een wijnspijsdiner. Gary Jordan die ik in mei 2015 charterde, op mijn verjaardag, voor een fantastische Masterclass. N.B. deze wereldster was toen anderhalve dag in Nederland! De gekke Bartho Eksteen van Wijnskool met zijn Sune en kids en de amazing Samantha O’Keefe (uit Californië) die in het afgelegen Greyton de mooiste wijnen maakt en wat een levensverhaal heeft zij! 3 september 2016 komt ze voor een masterclass naar Winebizz, samen met famous Chris Williams van Meerlust maar hij zal dan vertellen en laten proeven van zijn project The Foundry.
Maar Zuid-Afrika heeft meer te bieden, indrukwekkende landschappen, mooie zee, dé Tafelberg, de havenstad Kaapstad en het mondaine Franschoek en een hele diverse keuken met invloeden uit de hele wereld. Gastronomie van wereldklasse was er in the Test Kitchen, de nummer 25 van de wereld! In een modern gestyled restaurant tovert de Brit Luke Dale-Roberts wonderlijk smakelijke gerechten en een lust voor het oog. De charmante sommelier Tinashe Nyamudoka die met ene grote glimlach een keur van 18 wijnen liet proeven van bekende Zuid-Afrikaanse producenten met fantastische toelichting. Daags erna werd Chef’s Warehouse betreden, wederom een leuke en aparte ambiance. Een klein restaurant met een van oorsprong Ierse chef Liam Tomlin waar kleine gerechten op tafel kwamen. Inpandig was er ook een kookwinkel met ook fraaie kookboeken van Liam. Met 3 gesigneerde boeken van hem liep ik naar buiten, boeken waar ik nu uit kook en BBQ!
Braai is sowieso een ding daar en de Afrikaanse taal is ook zo bijzonder. Met een grote glimlach denk ik terug aan dit bezoek, aan de vele Zuid-Afrikaanse wijnen die ik heb mogen drinken en die ik nog ga drinken! Baie lekkker! Loop ons wijnlokaal binnen en maak kennis met de 14 wijnhuizen die Winebizz momenteel voert.
Rustenberg – Jordan – Cluver – Man Vintners – Secretary Bird – Snowmountain – Nabygelegen – Lismore Estate – Stark Condé – The Foundry – Nabygelegen – Bellow’s Rock – Wijnskool – Skaap Wines. Explore South-Africa. Mijn nieuwe liefde waar ik zeker terug kom!

Nabygelegen Vineyard     20160419_151219  20160419_163605 IMG-20160420-WA0018

By | 2017-04-05T10:34:50+00:00 24 augustus 2016|Blog, Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment