Oude liefde
Na de eerste “wijnjaren” vooral Franse wijn te hebben gedronken kwam er een nieuwe wijnliefde tot leven..Spanje.
De ontdekking van gloedvolle  wijnen uit met name Valdepenas en Rioja  met een mooie houttoets brachten me in een andere wijndimensie.
Maar je wilt de “wereld” ontdekken en “en route” kom je dan o.a. wijnen uit Australië tegen. Ik herinner me m.n. een adres in Noord-Holland waar ik wel eens wijn kocht. Juist boven Alkmaar had ik zo’n adres waar ik wijnen uit South Australia scoorde. Het was wel een beproeving want je dacht al snel wat kom je nu hier op de N9 tegen, slecht weer onderweg met slik op de weg, de dijk afglijdend naar een groothandel met een fraaie boerenschuur waarop het biermerk Veltins groot was afgebeeld. Met grote ogen keek ik naar niet bekende wijnen uit een ver continent. Thuis aangekomen bleken de wijnen dan fantastisch te smaken en had je bijna het idee voor altijd Australische wijnen te drinken.
Op een cursusavond vele jaren later proefde ik ook een Hunter Valley aged oaked Semillon, in het gas gebracht door “leraar”Cees van Casteren, nu Master of Wine Maar een echte wijnman gaat verder op ontdekkingsreis. Zo kwam Zuid-Afrika langs waar je vooral dacht dat alleen het kaliber Kaapse Pracht te verkrijgen was. Maar wat een wijnen daar! Hier later meer over in een andere blog.
Zuid-Amerika en m.n. Chili verraste me bij een bezoek aan Mijn Hemel in Hilversum.
Vele reizen naar o.a. Frankrijk en Duitsland volgde. En op reizen door Italië kom je bij huizen als Ornellaia, Satta, Quarciabella e.v.a en je ontdekt een nieuwe wijndimensie, wat een land en wat een variatie! Maar dan…de laatste 2 wijnreizen waren naar Spanje. Een vlammetje ontwaakte. Het voelde als een oude liefde , een  jeugdliefde die ineens voor je staat.
Een van die reizen naar Spanje bracht me bij Enate in Somontano, deze moderne bodega met zijn wijnen ken ik nu zo’n beetje vanaf 2005. Tijdens het bezoek trof ik een zeer bevlogen wijnkamer genaamd Jesus, het was voor mij de Messias. Wat een kennis, wat een eigenwijsheid en een passie. Alle wijnen goed gemaakt en heerlijk, van de Tempranillo Tinto Joven met winkelrijs rond de 9 euro tot de Uno, een fles van zo’n 250 Euro.
Een andere wijnreis bracht me in het Noord-Westen van Spanje, Galicië, Riax Baixas en Bierzo. Andere wijnen daar waarbij o.a. Albarino en Mencia in de mooiste dimensies in het glas kwamen (en later in onze winkel). Aan tafel werden ’s avond ook andere wijnen geproefd. Ik mocht het geluk hebben o.a. een wijn van Vega Sicilia uit Ribera del Duero te nuttigen ter afsluiting van een copieuze maaltijd. I was impressed, stil werd ik er van..
Niet zo lang geleden woonde ik een Masterclass van Telmo Ridriguez bij, de “driving winemaker” van Spanje. Een van de beste wijnmakers van Spanje die zijn ouderlijke bodega Remelluri in Rioja tijdelijk had verlaten om in alle hoeken van Spanje prachtige wijngaarden te bewerken. Daarbij wilde hij de locale inheemse druivensoorten laten excelleren. Van Monastrell tot Mencia, van Godello tot Tinto de Toro.
Maar in de Masterclass ging het over de wijnen van Remelluri en de filosofie van Telmo voor Rioja. Deze streek wordt over een kam geschoren, de doorsnee wijndrinker denkt aan wijnen met een flinke dosis houtgebruik, veel alcohol en wijnhuizen als Campo Viejo en Faustino, de laatste heeft overigens ook beste wijnen in het hogere segment, dat mag gezegd. Telmo wil het  “terroir” laten terug komen in de wijn. Een specifieke plek met specifieke eigenschappen, omstandigheden die mede de wijn bepalen. Het terroir komt duidelijk terug in de wijn. (in een ander blog kom ik terug op het magische woord “terroir”, maar het heeft alles te maken met ligging, klimaat, bodem, wijnmaker etc.) Telmo heeft zijn opleiding in Frankrijk genoten en dan komt ook Bourgogne om de hoek kijken. Elk stukje grond daar bepaalt mede de wijn en haar kwaliteit, finesse en typiciteit. Met Remelluri wil Telmo een dergelijke (h)erkenning bereiken hetgene hem gaat lukken. De mooiste wijnen uit de Rioja streek!
Onlangs was ik genodigd voor een masterclass van Artadi in restaurant Zarzo in Eindhoven. Juan Carlos Lopez de Lacalle himself presenteerde zijn filosofie en wijnen die worden gezien als een van de beste van Spanje. Ook hier ging het over terroir en zijn filosofie. Juan Carlos heeft zelfs de DOCa Rioja verlaten.
In feite hebben zijn  wijnen geen officiële classificatie meer. Belangrijker is natuurlijk of het mooie wijnen zijn. Nu dat zijn ze! El Pison staat bekend als de beste Rioja wijn hetgeen ik na de eerste twee slokken al kon beamen! Wat een wijn! Maar de wijnen uit de Navarra “Artazu, by Artadi”verraste me het meest, de druif Garnacha, zowel wit en rood, Juan Carlos maakt er iets heel moois van. Zijn Santa Cruz de Artazu is zóoo mooi.
En dan 28 en 29 februari 2016 is er dan nog een wijnforum in Eindhoven wat georganiseerd wordt door Frank Smulders MW, dé wijnkenner én Spanje kenner/liefhebber. De locatie is niet toevallig gekozen, Restaurant Zarzo met zijn Spaanse eigenaar is wel een hele fraaie en toepasselijke setting. Op dit forum zijn ook fantastische wijnhuizen present zoals Tondonia.
Tenslotte is er in maart onze wijnspijs-avond bij Lodge VIsdonk met het tophuis Enate uit het Spaanse Somontano. De wijnen van Enate worden geschonken in de sterrenrestaurants van Spanje, zoals voorheen bij El Bulli.
Het Spaanse vuur brandt weer in me….of zeggen we Spaanse furie. Oude en eeuwige liefde, España muy bien!Enate

By | 2017-04-05T10:34:50+00:00 18 januari 2016|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment