Zomerse ratatouille

Eind augustus begint traditioneel de oogst. Zeker in de zuidelijke gebieden rond de Middellandse Zee zijn enkele gewassen al volrijp en klaar om geoogst te worden. Geen gerecht reflecteert deze oogstperiode zo goed als de klassieke Provençaalse ratatouille. Dit eenvoudige maar heel erg smaakvolle gerecht wordt gemaakt met aubergine, courgette, paprika en tomaat, met een flinke hoeveelheid verse kruiden.

Ratatouille is niet alleen heel erg simpel om te maken. Het laat zich ook heel erg goed combineren met van alles, zodat je er telkens een andere maaltijd mee kunt klaarmaken. Daardoor is ook het wijnadvies bij ratatouille uiteenlopend; wat je erbij drinkt, is geheel afhankelijk van wat je erbij eet.

Eet je de ratatouille op zichzelf, serveer er dan wat pasta of rijst bij. Dat combineert fijn met een ronde witte wijn, bijvoorbeeld een fijne Chenin Blanc maar ook een rode wijn zal het goed doen, als daarin dezelfde kruidige aroma’s naar voren komen.

Maar evengoed is ratatouille een geweldige begeleider van gerechten van de BBQ. Maak de ratatouille van tevoren en eet hem lauw als bijgerecht bij een gegrilde vis met een wat minerale en vettere witte wijn. Of bij een mooi stuk vlees van de BBQ; zoek een stevige rode wijn met houtrijping en opnieuw de kruidigheid die je al in de ratatouille vindt.

Als laatste bijzonder zomers alternatief kun je de ratatouille ook geheel koel serveren als een salade met gamba’s of kreeft. Daar drink je natuurlijk een heerlijke rosé bij!

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 1 aubergine, geschild en in grote stukken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, zonder zaad en in reepjes
  • 1 groene paprika, zonder zaad en in reepjes
  • 1 grote courgette of 2 kleine courgettes, in blokjes
  • 400 g tomaten, ontveld, zonder zaad en in grote stukken
  • snufje fijne kristalsuiker
  • 1 bouquet garni (klein handje peterselie en 1 takje tijm, bijeengebonden met keukentouw)
  • klein handje basilicum, voor erbij
  • rijst of pasta, voor erbij

Bereiding

Verhit de olie in een grote gietijzeren pan op matig vuur. Voeg de aubergine toe en bak deze zacht maar niet bruin. Voeg de ui, knoflook en paprika’s toe en bak alles onder af en toe roeren 2-3 minuten. Meng dan de courgette, tomaten en suiker erdoor.

Voeg het bouquet garni toe en laat alles met het deksel schuin op de pan op matig vuur 1½-2 uur sudderen; roer af en toe. Als u het deksel optilt en het is door condensatie te nat, bakt u de ingrediënten nog een tijdje zachtjes zonder deksel, tot ze de gewenste gaarheid hebben.

Proef het gerecht aan het eind van de bereidingstijd en voeg naar wens zout en peper toe. Bestrooi het met basilicum en serveer het met rijst of pasta.


WINEBIZZ KOOKT

Houd je net zo van eten en drinken als wij? Met onze maandelijkse recepten en speciaal uitgekozen wijnen maak jij de lekkerste wijn-spijs combinaties in je eigen keuken.

Elke maand een gratis recept met bijpassende wijn, speciaal geselecteerd door onze wijnadviseurs.

Volg ons op instagram of lees de recepten in onze maandelijkse nieuwsbrief.


Ontvang de beste wijntips en lekkerste gerechten

    CONTACT / WINKEL

    Winebizz
    Nispensestraat 29
    4701 CS Roosendaal

    © winebizz

    privacy statement

    voorwaarden

    Winkelwagen

    0
    image/svg+xml

    Geen producten in je winkelwagen.