Terug naar winkel
Terug naar winkel

Winkelmand

Geen producten in je winkelwagen.

Blog | 4 februari 2022

Italië is Hot!

Wat speelt er op wijngebied in het land van Dolce Vita?

Geschreven door

John de Nijs

Er is geen fascinerender land dan Italië als het gaat om haar historie, wisselende landschappen en bodems, de regionale keukens en de vele wijnen van eigen druivensoorten. Druivensoorten die Italië toebehoren, heerlijk autochtoon en inheems! Maar men is modern tegelijkertijd, internationale druivensoorten vindt men bijvoorbeeld in Alto Adige (Zuid-Tirol), Sicilië en Toscane. Wijnboeren met een blik op het verleden, maar bewust van de toekomst. Vele wijnboeren produceren al biologisch of biodynamisch.

SuperTuscans

Als er 1 gebied een ontwikkeling heeft meegemaakt is dat met name Toscane. Vooral vindt dat plaats in de Chianti Classico streek en rondom de kustplaats Bolgheri in de Maremma streek aan de kust.

Het begon allemaal met een markies, Mario Incisa della Rocchetta die al in de jaren ’40 maf was van Bordeaux wijnen en de Cabernet Sauvignon daarom in het klein aanplantte. Het duurde tot de begin jaren ’70 dat Super Tuscans pas echt werden ontdekt en ook internationaal opzien baarden. Tenuta san Guido was de eerste en nu nog meest vermaarde, de wijn was en is Sassicaia!

Deze bijzondere wijnen werden gemaakt als reactie op de wijnproductie volgens de strenge Chianti Classico regels. Vaak is een SuperTuscan-wijn er een met de Sangiovese druif in een blend maar ook of alleen maar met Franse druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot. Door gebruik van deze voor Italië vreemde druivensoorten én het ouderen van de wijn in 225 liter Frans eiken vaten werden deze wijnen verbannen naar de kelder van de classificatiewijnen en kreeg de aanduiding Vino da Tavola, tafelwijnen… zo ook Tignanello van het beroemde wijnhuis Antinori, overigens familie van de eerder genoemde Markies.

De term SuperTuscan werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’80 door een Amerikaanse journalist en die term is daarna wereldwijd aangenomen. Super zijn deze wijnen en inmiddels al voorzien van een classificatie als IGT wijnen en Sassicaia is DOC geclassificeerd, al was het begonnen om zich af te zetten tegen de oude classificatie en aristocratie.

In de Chianti Classico streek zijn natuurlijk nog steeds meer dan fantastische (traditionele) wijnen, voornamelijk van de druiven Sangiovese en Canaiolo. Beroemde Chianti wijnen zijn dan ook Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. In de Chianti streek zie je nu een tegenreactie met de extra classificatie van Gran Selezione wijnen die boven de Riserva wijnen staan in rangorde.

Klimaat & terroir

De bodem aan de kust rond Bolgheri lijkt erg op die van Bordeaux met onder meer kiezel. Het klimaat aan de kust is dan net wat frisser als in het binnenland en daarmee krijgt de wijn finesse. Naast de Franse druivensoorten is Sangiovese het belangrijkst hier.

Door de climat-change, de klimaatopwarming, zie je nu een interessante ontwikkeling: dat de Cabernet Franc meer wordt aangeplant en dat er een revival is van Sangiovese. Deze druiven behouden frisheid en zijn geschikt voor warmere omstandigheden en condities.

Grote investeringen worden in Toscane (en Bolgheri) nog gedaan door Toscaanse wijnboeren maar ook door beroemde producenten van elders uit Italië zoals Gaja uit Piëmonte die pal naast Ornellaia ligt, wat natuurlijk door Winebizz bezocht is – zowel bij Ornellaia en Gaja bezochten we de wijngaarden en natuurlijk vele andere producenten als Matta en Querciabelle werden in het verleden bezocht.

Superlatieven kan ik uitspreken over deze wijnen. Intens en krachtig in hun jeugd, maar de wijnen kunnen bijzonder goed ouderen en dan geven deze wijnen alles wat een wijn en haar drinkers kunnen wensen. Leer, truffel, donker fruit, aardsheid, menthol, fraaie tannines en finesse en een oneindige verrukkelijke afdronk. De wijnen kunnen lang ouderen, gelukkig zijn ze eerder op dronk dan in het verleden. Vaak al na een jaar of 4 zijn ze te drinken maar een opleg van 25 tot 30 jaar wordt gehaald.

Door de grote vraag, de relatieve kleine productie van de echte grote wijnen zijn de prijzen hoog te noemen maar bij de juiste aanschaf zijn dit wijnen die alleen maar meer waard worden. Wijnen die voor investeerders interessant en lucratief zijn. Antinori Solaia en Tignanello zijn voor investeerders misschien het minst lucratief maar grote namen als Sassicaia en Masseto (100% Merlot) en Fontodi (Flacianello) zijn voor latere doorverkoop het meest interessant. Kleinere producenten met bewezen kwaliteit en jongere jaargangen van hun wijnen zijn voor velen bereikbaar (de grote namen worden vaak verhandeld via Place de Bordeaux en daar kom je niet zo maar voor koop in aanmerking) en betaalbaarder. Dus zoek naar deze wijnen, bijvoorbeeld onze Argentiera wijnen!

Winebizz beschikt onder meer over wijnen van Tenuta san Guido (o.a. Sassicaia en Guidalberto), Ornellaia, Antinori (o.a. Tignanello), Le Macchiole, Argentiera, Podere Il Carnasciale met de zeer exclusieve “Il Caberlot” van de unieke Caberlot druif die alleen op hun domein aanwezig is.

Prijzen van al deze wijnen zijn op aanvraag.

SuperTuscans close to perfection!