Altijd al een fijnproever willen zijn? Het is niet alleen een kunst om goed te proeven, ruiken is net zo belangrijk of zelfs belangrijker. Start met het lezen van dit blog, daarna het boek van Cees van Casteren MW “Proeven als een Pro” met daarin de “KARAAT”-methode en je bent al op de goede weg “een neus te krijgen” voor wijn!
Het is niet dat je een wijnsnob wilt zijn als je een wijn beter wil proeven en dat je de kenmerken kunt beschrijven en benoemen. Cees van Casteren, een van mijn docenten op de opleiding Diploma Course van WSET, wil mensen enthousiasmeren en meer zelfvertrouwen geven bij het proeven, keuren en beoordelen van wijn. Zodat ze er zelfs in gezelschap over durven te praten.
Wat is er mooier dan dat je geuren en smaken bewust leert proeven? En iedereen kan het leren. Zelf heb ik het geleerd volgens de methode van de Internationale wijnopleiding W.S.E.T. Nu Cees van Casteren zijn KARAAT methode heeft ontwikkeld en verwoord in zijn laatste boek maakt het allemaal net iets makkelijker te leren.
Geur maakt ongeveer 70% uit van het geheel aan het proefproces. Ben je verkouden, dan kun je het wel schudden met goed proeven. Je zult het wel eens gemerkt hebben dat wanneer je verkouden bent je het eten nauwelijks of niet proeft. Misschien heb je wel Corona onder de leden gehad, dan besef je pas dat je veel mist als je niet kunt ruiken en proeven. Tel je zegeningen en haal alles uit de mooie wijnen die Winebizz je kan bieden.
Blind proeven is niet zo moeilijk als je de KARAAT methode volgt:
K staat voor kleur, de kleur verraadt al veel over de wijn.
A staat voor aroma’s, de geur vertalen naar metaforen als fruitsoorten, hout en vanille, aarde en paddenstoelen zijn maar enkele voorbeelden van de vele aroma’s.
R staat voor restsuikers, is de wijn beendroog of heeft het een zoetje
A staat aciditeit, de zuren in de wijn dus en die kunnen heel fraai zijn. Denk maar aan een mooie frisse Sauvignon Blanc, natuurlijk uit een koel gebied.
A staat voor alcohol, een hogere alcohol verraadt een warmere regio waar er veel suikers in de druiven wordt opgebouwd die later omgezet worden in alcohol (en CO2)
T staat voor tannine, een drogende bewaarstof die grip en structuur geeft aan rode wijnen
Als je deze methode eenmaal beheerst wordt het een stuk simpeler alles te benoemen, conclusies te trekken. Je kunt het bewaarpotentieel van de wijn bepalen, de prijs inschatten en de wijn op zijn waarde schatten.
Wil je het proeven naar een nog hoger niveau tillen? Dan is het juiste glas ook onmisbaar! De vorm van het glas (hoogte, breedte, bolling, dikte van het glas) draagt enorm bij aan een juiste smaakbeleving. Uiteindelijk wil je dat de aroma’s in je neus belanden en niet in de lucht vervliegen.
Daarom hebben wij hoge kwaliteit glaswerk van het Oostenrijkse bedrijf Riedel in huis. In hun Veritas-serie hebben ze verschillende glazen die zijn gevormd om per druif de beste proefervaring te bieden. Van een laag, bol en breed glas voor Bourgogne-stijl Pinot Noir tot een slank en hoog glas voor Sauvignon Blanc. Cees van Casteren raad het glaswerk van Riedel in zijn boek ook aan! Vergelijk het proeven in een standaard glas met een druif-specifiek glas en je proeft het verschil.
In Proeven als een Pro worden volgens de KARAAT methode 150 wijnen beoordeeld, voorzien van uitleg en conclusies. In combinatie met het juiste glaswerk leer je zo proeven voor het leven. Een fantastische manier om het proeven onder de knie te krijgen! Enkele voorbeeldwijnen uit het boek bieden wij je nu aan:
Proeven als een Pro van Cees van Casteren is te koop in onze webshop en winkel voor €29,95. Volg onze wijncursussen waarbij we deze methode ook gebruiken en je proeft met vertrouwen en plezier voortaan de door jouw gescoorde wijnen!
Proeven wordt na dit boek nooit meer hetzelfde. Koop dit boek en proef in de zomer, in het najaar ben je een pro 😉