Terug naar winkel

voor 16:00 besteld, dinsdag in huis

Gratis bezorgd vanaf €75,-
(Roosendaal vanaf €40)

Bestel ook per fles

Ook persoonlijk advies

Terug naar winkel

Winkelmand

Geen producten in je winkelwagen.

Wijn / Spijs | 16 november 2021

Stoof van wild zwijn

Zwijnen met wijnen bij dit heerlijke gerecht!

Geschreven door

John de Nijs

Een klassiek wildgerecht is het stoofpotje van wild zwijn. Hoewel het everzwijn verwant is aan het gedomesticeerde varken, heeft hij een totaal andere smaak. Diep en vol van smaak, met licht doorregen vlees dat het ideaal maakt om te stoven. Stoof van zwijn wordt in heel Europa gemaakt met lokale ingrediënten; wij hebben vandaag een mooie klassieke, meer Bourgondische variant op het menu staan. Ideaal voor de donkere winterdagen en met enkele mooie garnituren erbij een geweldig hoofdgerecht voor met de kerst.

Bij deze stoof drink je vanzelfsprekend een rode wijn. Omdat wild zwijn in verhouding met andere wilde dieren een hoger vetgehalte heeft, kunnen daar relatief wat steviger tannines in zitten. Dat neemt niet weg dat de wijn ook voldoende fruit moet bevatten om goed aan te sluiten bij de intense, som wat stallige en nootachtige smaak van het vlees.

Ingrediënten

  • 100 gr spekblokjes
  • 600 gr wildzwijnpoulet zonder bot in blokjes (3x3cm)
  • 100 gr boter
  • 2 uien gehakt
  • 1 teen knoflook gehakt 
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes
  • 5 el bloem
  • 2 dl rode wijn
  • 2 tl tijm
  • 2 tl rozemarijn gehakt
  • enkele takjes selderij
  • 250 gr champignons
  • naar smaak 1-2 theel worcestershireauce (toevoegen bij stoven)
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Bak het spek uit in een braadpan. Neem het uit de pan
  2. Bestrooi de poulet met zout en peper en bak dit rondom bruin in het spekvet
  3. Voeg de boter toe, en als deze gesmolten is, de gehakte uien, de knoflook en de selderij toe, en sprenkel de bloem erover. Schep alles goed om zodat de bloem goed verdeeld is. Verwarm ondertussen in een andere pan de wijn voor
  4. Voeg de hete wijn, de spekblokjes, de tijm, de rozemarijn en de selderij toe.
  5. Laat alles met de deksel op de pan minstens 90 min stoven of tot het vlees zacht en draderig is, maar nog niet uiteenvalt. (Tot zover kan je dit eventueel 1 dag van te voren maken)
  6. Voeg de laatste 20 min de champignons toe

WINEBIZZ KOOKT

Houd je net zo van eten en drinken als wij? Met onze maandelijkse recepten en speciaal uitgekozen wijnen maak jij de lekkerste wijn-spijs combinaties in je eigen keuken.

Elke maand een gratis recept met bijpassende wijn, speciaal geselecteerd door onze wijnadviseurs.

Volg ons op instagram of lees de recepten in onze maandelijkse nieuwsbrief.