Wijndomeinen en Familiehuizen

Zijn de wijnen van een familiedomein beter of zo speciaal? Het is niet alleen traditie wat de smaak bepaalt… Vele wijnhandelaren spreken over de beste wijnen dat deze van kleine wijnboertjes komen, familiebedrijven. Is dat ook zo?

Vaak zijn de familiebedrijven al vele generaties op hun gronden bezig met wijnbouw. Zij kennen hun terroir als geen ander. Deze wijnboer handelt uit gewoontes en traditie. Uit overlevering weten ze alles van de wijngaarden en kelders en traditionele productie. Dat is op zich prima natuurlijk maar de huidige tijd met bijvoorbeeld klimaatopwarming vraagt aanpassingen op vele vlakken. 

Elders wijngaarden aanplanten wordt niet overdacht, een ander moment oogsten is noodzakelijk. Nieuwe technologische mogelijkheden in viticultuur (*wijnbouw) en vinifactie (*wijnmaakproces) worden niet of aanvankelijk niet ingebracht. Dat kan te maken hebben met de vaste patronen die men volgt maar ook wellicht mijdt men dure investeringen of heeft men de kennis niet.

Dat er in Frankrijk premies worden uitgegeven door de overheid om wijngaarden te rooien is niet voor niks. Vele familiewijnbedrijven zijn niet met de tijd mee gegaan. Men dacht vaak dat de wijnen toch wel aftrek vonden. Traditionele wijnen, traditionele wijnproductie zonder marketing. Een streek die het onder meer ondergaat is de regio Bordeaux en meer de streek Graves en Entre-Deux-Mers.

Anders is dat vaak in de Languedoc waar men meer aandacht heeft voor goede labels, vermelding van de druiven op de etiketten zodat de wijnen herkenbaar worden voor de doorsnee consument. Natuurlijk kunnen dat ook kleine familiebedrijven zijn die hierin mee gaan.

Een groter wijnbedrijf kan natuurlijk ook een familiebedrijf zijn. Vele voorbeelden te over die we dadelijk nog opsommen. Zij hebben wel de mogelijkheden te investeren en hebben meer knowhow doordat men mensen van buitenaf aan kunnen trekken. Zij hebben meestal de studies gedaan op de hoge scholen of universiteiten waar wijnbouw wordt gestudeerd. Natuurlijk kunnen dat de zonen en dochters van de familie ook, de nieuwe generatie kan de tradities gebruiken en aanvullen met kennis over nieuwe ontwikkelingen op allerlei vlakken. Met eigen ogen zag ik zelf ooit, toen ik lessen in vinificatie en viticultuur kreeg van Monica Christmann op de wijnuniversiteit van Geisenheim in Duitsland, daar zonen en dochters van Duitse wijnboeren of wijnboerinnen hun kennis verrijken.

Mooie voorbeelden van grotere familiehuizen die in eeuwen veel rijkdom hebben vergaard heb ik op een wijntrip deze maand (november 2023) gezien in de regio Veneto. Met zoon Mark bezocht ik de topwijnhuizen Pieropan in Soave en Allegrini in Fumane.

Pieropan

In Soave heeft het familiebedrijf Pieropan groot geïnvesteerd in een nieuwe winery net buiten het dorp Soave. Eerder zag ik het oude bedrijf in de kern van het dorp. Een bedrijf met beperkingen in alles. Nu de nieuwe locatie is fenomenaal in alles. De plannen voor de bouw  dateren van 2016 en ook toen zijn de eerste werkzaamheden. Het nieuwe bedrijf werd een jaar geleden opgeleverd.
Uitgehouwen in een heuvel is het een architectonisch kunstwerk geworden met een hypermoderne productieplaats. Uiteraard alles zeer duurzaam en ingericht op hygiëne en efficiency met natuurlijk Italiaanse schoonheid. Pieropan is een heel mooi voorbeeld van een innovatief familiebedrijf wat klaar staat voor de toekomst.

De kelders van wijnhuis Pieropan

Allegrini

Ook zagen we een bedrijf als Allegrini in de Valpolicella-regio en wel in het dorp Fumane, al sinds de 16e eeuw bepalend voor deze regio. Hier is de hang naar traditie groot en zal men niet meegaan in de hype van productie van (te) zoete wijnen in een overdreven appasimento stijl. De wijnen hebben raffinement en elegantie. Onderscheidend van vele andere wijnbedrijven. Het is een groot familiebedrijf met 120 hectare in Valpolicella Classico streek.

De Allegrini familie investeert nu ook elders in Italië. In Toscane zijn gronden aangekocht in Montalcino en maakt men hier de befaamde wijn Brunello. In de kuststreek Bolgheri kocht men aanvankelijk 7 hectare aan en inmiddels bezit het er 14 hectare. Zogenaamde SuperTuscans worden hier gemaakt. Wijnen van internationale (Franse) druivenrassen. Zo proefde ik bij Allegrini de wijn Cabernet Franc van Poggio al Tesoro, buitengewoon goed gemaakt en heerlijk. Uiteraard een wijn met een prijskaartje. Ik schat de wijn op ca. 130 tot 150 euro als deze ooit op de Nederlandse markt komt.

Onder meer Antonori, Vietti, Lageder, Sandrone en Montenidoli in Italië zijn ook dergelijke mooie beroemde familiedomeinen. Uiteraard kunnen we namen noemen uit andere landen. Famille Perrin onder meer eigenaar van Perrin en Chateau Beaucastel, Wente Vineyards uit Californië, Villard Wines Chili zijn goede voorbeelden.

Allegrini Valpolicella

Komen er dan alleen maar goede wijnen van familiedomeinen?

Nee is het antwoord. Er zijn mega rijke domeinen, vaak in handen van investeerders en internationale bedrijven, die veel kunnen investeren. Nieuwe productie-sites, hightech laboratoria, research geven vele mogelijkheden tot goede wijnbouw en wijnproductie. Ze kunnen kennis kopen en trekken vaak de beste wijnmakers aan. Alsof het voetbalsterren zijn. Hier zien we voorbeelden van in Bordeaux maar ook in Argentinië om Salentein maar als voorbeeld te noemen.

En dan zijn er nog wijncoöperaties. Vaak hebben ze een slecht imago. De druiven worden door boeren uit de omgeving binnengebracht bij de coöperatie. Ze worden niet naar inbreng van kilo’s betaald maar tegenwoordig let men op kwaliteit en wordt daar naar rato op uitbetaald.
De coöperatie kijkt mee met de wijnboer in de wijngaard en dat waarborgt zorg voor de wijnstokken en hun gronden.

Wellicht de beste coöperatie van Frankrijk bezocht ik ooit Cave de Tain L’Hermitage in de Rhône.
Santadi op Sardinië is een ander voorbeeld waar hoge kwaliteit wordt gemaakt. Hun Terre Brune van de Cannonau druif is een van Italië haar beroemdste wijnen, zeker die van Sardinië.

Een leuke ontwikkeling, al geruime tijd, is dat wijnboeren die eerder hun druiven leverden aan de belangrijke Champagnehuizen, nu zelf een deel of hun hele oogst aan druiven behouden voor eigen wijnproductie. Vaak met een onderscheidende en hoge kwaliteit tegen een mooie prijs.

Een eerlijk verhaal bij Winebizz

Kortom, geloof niet alleen in de romantiek van de wijnverteller dat van die kleine wijnboer de mooiste wijnen komen. Het kan maar het hoeft natuurlijk zo te zijn. Vaker nog, in werkelijkheid is het verhaal juist anders. Laat je voorlichten bij een wijn speciaalzaak, bijvoorbeeld Winebizz.
Ik zal een eerlijk verhaal brengen al zijn al onze wijnen natuurlijk bijzonder goed in relatie tot hun prijs. Je hebt beter en best, ook bij Winebizz.


Cheers!

Ontvang de beste wijntips en lekkerste gerechten

    CONTACT / WINKEL

    Winebizz
    Nispensestraat 29
    4701 CS Roosendaal

    © winebizz

    privacy statement

    voorwaarden

    Winkelwagen

    0
    image/svg+xml

    Geen producten in je winkelwagen.