Bubbels met O&N
Op oudjaar wordt er gebubbeld met mousserende wijnen. Of het nu echte
Champagne is, Cava, Spumante, Prosecco of een Cremant, het is altijd
feestelijk! Als we iets te vieren hebben dan neem je het beste een mooi glas
mousserende wijn. Ook op sombere momenten past deze wijn, want je mag
het leven vieren. We moeten ons zelf uiteraard niet verdrinken in wijn of bubbels.
Wine in Moderation ook op deze momenten als oud en nieuw.
Het moment van proosten is een bijzonder moment. Vaak heb je een thema
waarop je proost. Dat moet dan uiteraard uitgesproken worden en in de groep
wordt daar vast mee ingestemd en op geproost. Of er wordt nog iets an
toegevoegd. Vaak met een lach maar soms met een traan. Dat is het mooie
van zo’n proostmoment, er komt emotie bij kijken en dat kun je dan delen net
als dat heerlijke glas bubbels.
Het eerste moment dat dan zo’n bubbel je neus en daarna je mond binnen
komt geeft een klein euforisch moment. De sensatie van bubbels begint met
het openen van de fles. De muselet, het ijzeren draadje, moet worden
verwijderd. Dat zijn 6 slagen die je los draait, een fles Champagne heeft niet
toevallig 6 bar druk in de fles.
Het openen zelf….best is dat met een “vrouwenzuchtje” zoals ik het altijd
noem. Je neemt de fles bij de onderzijde, de duim op de bouchon (kurk) en je
draait de fles zacht en de kurk neem je in de hand en dus met de duim er
boven op. Geen explosies maar een klein charmant zuchtje is het mooist om
de fles te openen. Niet dat Formule 1 geweld al kan dat op uitzonderlijke
momenten ook geweldig zijn, wel zonde van de mooie wijn.
Champagne is ook een beetje pronken al is het nog altijd dé mousserende wijn
als referentiekader. De 2e vergisting op de fles met een mooie autolyse, de gist
mooi verweven in de delicate wijn met dat prachtige mousse.
Het glas doet ook mee in het verhaal, let op een glas met een kuiltje speciaal
voor de bubbel te laten opborrelen is het best te hanteren.
Winebizz heeft naast Champagne vele andere mousserende wijnen te bieden.
We beginnen met Fourny et Fils, een boutique Champagnehuis met wijn van
eigen druiven, geen vanzelfsprekendheid in deze streek. Uit Vertus, een
premier Cru gemeente met een kalkrijke bodem spatzuivere Champagnes.
Vooral is de Blanc de Blancs tongstrelend, slechts 45,95 euro.
Prosecco, vooral de spumante is mooi, die heeft een betere aanhoudende
bubbel. Gemaakt niet volgens de methode Traditionelle maar op de Charmat
methode, tankvergisting.Mooi voorbeeld van een fraaie prosecco is Il Follo Prosecco Extra Dry
Spumante, geen 11,95 maar alleen tot de jaarwisseling 10,95 euro!
Cava, de Spaanse bubbel is volgens de Champagne Methode gemaakt.
Niet van de dure Champagne bodem en vast ook niet de dure marketing
machine maar deze Spaanse bubbel kan echt mooi zijn.
We hebben diverse mooie Cava huizen zoals Agusti Torello Mata en Clos
Foreses, de laatste is er een die op valt in smaak maar ook met het blauwe
etiket, nu geen 9,95 euro, maar nu slechts 8,95 euro!
Cremants zijn goede alternatieven op Champagnes. Ook uit Frankrijk zoals de
Cremant van Martinolles voor 16,45 euro.
Dal Cero Spumante Brut uit de Veneto regio van de familie Dal Cero is een
heerlijke fruitige wijn die veel kwaliteit brengt voor 23,95 euro.
Elegant tropisch fruit, witte bloemen, hint van broodgist wat zo kenmerkend is
voor Champagne, Cava en Cremants, zachte mousse en daarmee een
aangenaam mondgevoel.
En….. Winebizz heeft een mooie Non-Alcohol bubbel de Opia Sparkling
Chardonnay 0% alc. voor slechts 7,50 euro.
Tip: Drink de bubbels niet alleen om middernacht maar aan het begin van de
avond voordat je de oliebollen tot je neemt. Al snijdt dat lekkere zuurtje van
de bubbels wel heerlijk door dat vet.