Terug naar winkel

voor 16:00 besteld, dinsdag in huis

Gratis bezorgd vanaf €75,-
(Roosendaal vanaf €40)

Bestel ook per fles

Ook persoonlijk advies

Terug naar winkel

Winkelmand

Geen producten in je winkelwagen.

Blog Tip | 5 oktober 2021

Wijn en wild

Wijn en wild gaan geweldig samen. Maar waar moet je op letten? Lees Johns tips om de beste match te maken!

Geschreven door

John de Nijs

Het is weer volop herfst! Dat betekent onstuimiger weer, vallende bladeren en lekker binnen zitten met een fijn glas rode wijn. Maar ook betekent dat er bij de betere slager of in het restaurant weer mooi vlees verkrijgbaar zal zijn vanaf ca. half oktober. Wild is weliswaar het hele jaar door wel verkrijgbaar, maar in de komende maanden zitten we echt in het culinaire wildseizoen.

Dat het bij een gerecht met wild goed wijn drinken is, is algemeen bekend. Maar waar let je nu precies op bij de keuze van de wijn? In deze blog loop ik door enkele belangrijke punten heen en doe ik wat suggesties voor onze Winebizz wijnen die jouw wildgerecht compleet maken.

Een ding staat voorop (nou ja, bijna voorop… er zijn altijd uitzonderingen 😉 ): bij wild drink je rode wijn. Het gaat hier om rood vlees met een vaak intense smaak, die wel omschreven wordt als ‘wildsmaak’. Het komt van dieren die in de vrije natuur hebben geleefd, en dus veel bewegen. Het vlees is daarom goed doorbloed, donker en heeft weinig vet. Daar wil je een rode wijn bij die genoeg body en fruit heeft, maar geen al te stevige tannines zoals wanneer je een vet stuk vlees zou eten.

Verder hangt natuurlijk veel af van wat voor vlees je hebt. Eet je wild gevogelte, zoals duif, gans, of eend? Dan is een wat lichtere wijn op zijn plaats; een mooi gerijpte en fruitige Pinot Noir of een fijne Sangiovese. Hier kan bij wijze van uitzondering, afhankelijk van de bereiding, een witte wijn ook op zijn plaats zijn. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc bijvoorbeeld.

Wild zwijn en hert zijn wat intenser van smaak en vragen dus om wijnen met meer body, maar nog altijd niet teveel tannines. Denk aan een wat kruidiger wijn van Syrah of een rijpe Barbera of Nebbiolo.

Haas met zijn typisch minerale smaak vormt vaak de grootste uitdaging. Hierbij kun je denken aan hele intens fruitige wijnen als Amarone della Valpolicella of op fruit gemaakte wijnen van Garnacha of Tempranillo.

Los hiervan hangt veel af van de bereidingswijze van het wild (is het gestoofd, gebakken of misschien op de BBQ geweest?) en zeker ook wat je erbij serveert. Vanwege de stevige smaak eet je wild het beste met een rijke saus en met seizoensgroenten die hoog op smaak zijn (denk aan spruiten met spek, rode kool met appel) en mogelijk wat zoets of zuurs erbij – cranberries zijn een geliefde toevoeging. 

Al met al zijn de er dus veel opties. Wil je ons advies? Wij denken graag mee over welke wijn het best past bij het gerecht dat je op tafel zet.