Het oesterseizoen staat voor de deur! Nadat de liefhebber van deze ziltige lekkernij in de zomer geduld heeft moeten uitoefenen, omdat de kwaliteit van de oesters dan door de hogere watertemperatuur doorgaans achteruitgaat, kan je vanaf komende week weer genieten van de oester uit Zeeuwse wateren.
In Zeeland komen twee soorten oesters het meest voor: de bekende creuse, met zijn grillige vorm en stevige ziltige smaak, en de platte, die vaak verfijnder is, met nootachtige aroma’s en vaak zelfs een zoete toets, afhankelijk van de plaats waar hij geraapt is.
Bij oesters drink je uiteraard witte wijn, liefst strakdroog met veel mineralen en fris fruit, zoals lichte citrus of appelen. De mineralen in de wijn sluiten prachtig op de mineraliteit van de oester aan, terwijl de zuren en het fruit de vettigheid van het schaaldier afbreekt, zodat een slok wijn na een oester een schoon en fris mondgevoel geeft. Denk aan de klassieke Picpoul de Pinet, maar ook aan goed droge Rieslings, een Chablis of aromatische Albariño. Wil je echt uitpakken, dan neem je er natuurlijk Champagne bij!
Goede kwaliteit oesters eet je bij voorkeur rauw en met een simpele dressing om de smaak van het diertje geen geweld aan te doen. De eenvoudigste manier is enkel met een schijfje citroen en wat zwarte peper of tabasco. Toch is het wel de moeite waard om te variëren. Daarom hieronder drie recepten voor fijne bereidingswijzen om optimaal van je oesters te genieten.
Dus laten we hopen op nog een paar zachte nazomerse dagen waarop we met een koel glas witte wijn in de hand kunnen genieten van een van de meest zalige zaken die de zee ons te bieden heeft!
Oesters met vinagraitte
Een simpele klassieker is de dressing gemaakt van rode wijnazijn en sjalotjes. Snipper hiervoor 1 sjalotje en meng met 3 eetlepels rode wijnazijn. Breng eventueel op smaak met zout en peper en serveer in een klein schaaltje bij de oesters.
Oesters met aziatische dressing
Deze dressing op basis van sojasaus brengt de umami in de oester extra naar boven! Meng 3 eetlepels sojasaus met het sap van 1 limoen en 1 of 2 fijngehakte bosuitjes. Hak 1 klein Spaans pepertje fijn (verwijder de zaadjes) en voeg naar smaak toe. Meng goed en voeg tot slot een klein theelepeltje fijngehakte gember toe.
Oesters met salsa verde
Deze dressing is iets bewerkelijker maar zeker niet minder de moeite waard! Genoeg voor ca 12 oesters.
- 1 ansjovisfilet (op olie)
- 80 ml olijfolie
- 1/2 tl citroenschil geraspt
- 2 el munt, fijngesneden
- 1 bos bladpeterselie, fijngesneden
- 1/2 tl dijonmosterd
- 2 tl kappertjes
- 1 teen knoflook
- Mix de bladpeterselie, munt, kappertjes, ansjovisfilet, knoflook, citroenschil en mosterd met een staafmixer of keukenmachine
- Giet er terwijl u mixt de olijfolie lanzgaam erbij zodat het een gladde pasta wordt. Doe op elke oesters een theelepel van de salsa en rasp daar nog wat verse citroenschil over.
WINEBIZZ KOOKT
Houd je net zo van eten en drinken als wij? Met onze maandelijkse recepten en speciaal uitgekozen wijnen maak jij de lekkerste wijn-spijs combinaties in je eigen keuken.
Elke maand een gratis recept met bijpassende wijn, speciaal geselecteerd door onze wijnadviseurs.
Volg ons op instagram of lees de recepten in onze maandelijkse nieuwsbrief.